Zupa warzywna z ciecierzycą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4559
Zupa warzywna z ciecierzycą
fot. Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 200 g ciecierzycy z puszki
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 1 cukinia zielona
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Marchew pokroić w talarki. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Ciecierzycę osączyć z zalewy. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Następnie masło stopić w w rondlu, dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszklić. Do zeszklonych składników dodać ćwiartki ziemniaków i smażyć przez 1 minutę, po czym dodać do tego wszystkie pozostałe pokrojone warzywa i osączoną z zalewy ciecierzycę. Wszystko zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości składników. W połowie gotowania całość doprawić do smaku pieprzem, solą, mieloną kolendrą i dokładnie wymieszać. Gotową zupę przelać na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów