Zupa warzywna z ciecierzycą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4559
Składniki:
- 500 ml bulionu warzywnego z kostki
- 200 g ciecierzycy z puszki
- 4 ziemniaki
- 3 łyżki masła
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 1 cukinia zielona
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Marchew pokroić w talarki. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Ciecierzycę osączyć z zalewy. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Następnie masło stopić w w rondlu, dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszklić. Do zeszklonych składników dodać ćwiartki ziemniaków i smażyć przez 1 minutę, po czym dodać do tego wszystkie pozostałe pokrojone warzywa i osączoną z zalewy ciecierzycę. Wszystko zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości składników. W połowie gotowania całość doprawić do smaku pieprzem, solą, mieloną kolendrą i dokładnie wymieszać. Gotową zupę przelać na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)