Jajka pieczone w cieście

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1452
Jajka pieczone w cieście
fot. Alex9500 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 4 jajka kacze
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 1 garstka roszponki do dekoracji
  • sól

Opis przygotowania:

Roszponkę umyć i odsączyć z wody. Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować je letnią wodą z jednej strony i wykroić z niego krążki o średnicy 10 cm. Na wycięte krążki z ciasta wbić jajka. Całość oprószyć szczyptą soli, suszonymi płatkami chili i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na deskę i udekorować świeżą roszponką.

Komentarze (1)

Gites, proponuję dodać do tego jeszcze żurawinę - pycha.

Podobne przepisy

Więcej przepisów