Zupa warzywna z kurkumą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1840
Składniki:
- 800 ml mleka kokosowego
- 100 g kukurydzy w zalewie
- 4 marchewki
- 2 duże ziemniaki
- 1,5 łyżeczki kurkumy
- 1 kalafior
- 1 łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 zielona papryczka chili
- 1 łyżeczka śmietany 18%
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę osaczyć z zalewy. Kalafiora pokroić w różyczki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną papryczkę chili, jedną marchew, pokrojone wcześniej ziemniaki i osączona z zalewy kukurydzę. Smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym wlać do tego mleko kokosowe i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać śmietanę, dokładnie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski. Następnie 2 pozostałe pokrojone marchewki przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko je przyrumienić na średnim ogniu. Przyrumienione ściągnąć z ognia, dodać do potrawy i wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)