Zupa warzywna z kurkumą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1840

Składniki:

  • 800 ml mleka kokosowego
  • 100 g kukurydzy w zalewie
  • 4 marchewki
  • 2 duże ziemniaki
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 kalafior
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę osaczyć z zalewy. Kalafiora pokroić w różyczki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną papryczkę chili, jedną marchew, pokrojone wcześniej ziemniaki i osączona z zalewy kukurydzę. Smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym wlać do tego mleko kokosowe i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać śmietanę, dokładnie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski. Następnie 2 pozostałe pokrojone marchewki przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko je przyrumienić na średnim ogniu. Przyrumienione ściągnąć z ognia, dodać do potrawy i wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów