Kurczak w sosie chili i ryżem z kurkumą

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 7715
Kurczak w sosie chili i ryżem z kurkumą
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 suszone papryczki chili
  • 4 listki bazylii
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, dodać kurkumę i ugotować na sypko. Następnie odcedzić i wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody, oprószyć pieprzem i solą, pokroić na kawałki i zrumienić w rondlu w mocno rozgrzanym głębokim oleju. Zrumienione wyciągnąć i osączyć z tłuszczu. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać pokrojoną papryczkę chili, mieloną paprykę, pokrojoną drobno bazylię i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny, dodać przecier pomidorowy, sok z cytryny, doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem, dokładnie wymieszać i zgotować. Do gotującego się sosu wrzucić osączone z tłuszczu piersi kurczaka, gotować przez 2 minuty, po czym całość przełożyć na ryż. Wszystko posypać sezamem i przyozdobić natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów