Kurczak w sosie chili i ryżem z kurkumą
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 7715
Składniki:
- 4 suszone papryczki chili
- 4 listki bazylii
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, dodać kurkumę i ugotować na sypko. Następnie odcedzić i wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody, oprószyć pieprzem i solą, pokroić na kawałki i zrumienić w rondlu w mocno rozgrzanym głębokim oleju. Zrumienione wyciągnąć i osączyć z tłuszczu. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać pokrojoną papryczkę chili, mieloną paprykę, pokrojoną drobno bazylię i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny, dodać przecier pomidorowy, sok z cytryny, doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem, dokładnie wymieszać i zgotować. Do gotującego się sosu wrzucić osączone z tłuszczu piersi kurczaka, gotować przez 2 minuty, po czym całość przełożyć na ryż. Wszystko posypać sezamem i przyozdobić natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)