Kurczak z kurkumą i sałatką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2123
Składniki:
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki sosu chili
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka kurkumy
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Sałatka:
- 100 g zielonego groszku w zalewie
- 4 duże ziemniaki
- 3 łyżki majonezu
- 2 marchewki
- 2 kiszone ogórki
- 2 jajka
- 1 cebula
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka pokroić w cienkie plastry. Mąkę kukurydzianą przesypać na talerz, wymieszać ją z kurkuma, szczyptą soli oraz pieprzu. Na drugi talerz wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Następnie pokrojone piersi z kurczaka oraz skrzydełka obtoczyć w roztrzepanych jajkach, potem z mące ze składnikami i smażyć do miękkości na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Usmażone mięso ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i polać go pikantnym keczupem oraz sosem chili.
Przygotować sałatkę: ziemniaki z marchewką przełożyć razem do jednego rondla, zalać składniki wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w misce. Jajka przełożyć do kubka, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Następnie czym obrać je ze skorupek, pokroić drobno i dodać do całości. Dodać do tego pokrojone drobno ogórki kiszone i osączony z zalewy zielony groszek. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać majonez, wymieszać i dodać do usmażonego wcześniej mięsa na talerzu.
Gotową potrawę udekorować natką zielonej pietruszki.
Przygotować sałatkę: ziemniaki z marchewką przełożyć razem do jednego rondla, zalać składniki wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w misce. Jajka przełożyć do kubka, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Następnie czym obrać je ze skorupek, pokroić drobno i dodać do całości. Dodać do tego pokrojone drobno ogórki kiszone i osączony z zalewy zielony groszek. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać majonez, wymieszać i dodać do usmażonego wcześniej mięsa na talerzu.
Gotową potrawę udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)