Zupa szparagowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3070
Zupa  szparagowa
fot. tympsy / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g szparagów
  • 1,5 l wody
  • 60 g gotowanego ryżu
  • 30 g tłuszczu
  • 30 g mąki
  • 0,5 l śmietany
  • 1 jajko
  • 2 młode pory
  • natka pietruszki
  • natka selera
  • sól i pieprz
  • 1 utarta gałka muszkatułowa

Opis przygotowania:

Szparagi umyć, pokroić w talarki, włożyć do osolonej wody. Porę oczyścić i dodać do szparagów. Natkę pietruszki i selera pokroić drobno i wsypać do zupy. Całość gotować na małym ogniu około 40 minut. Po tym czasie z mąki i tłuszczu zrobić zasmażkę, dodać ją do gotującej się zupy. Po ugotowaniu zupę doprawić śmietaną z rozmąconym żółtkiem i dodać gałkę muszkatołową z ugotowanym wcześniej ryżem. Zupę podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów