Zupa szparagowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3145
Składniki:
- 300 g szparagów
- 1,5 l wody
- 60 g gotowanego ryżu
- 30 g tłuszczu
- 30 g mąki
- 0,5 l śmietany
- 1 jajko
- 2 młode pory
- natka pietruszki
- natka selera
- sól i pieprz
- 1 utarta gałka muszkatułowa
Opis przygotowania:
Szparagi umyć, pokroić w talarki, włożyć do osolonej wody. Porę oczyścić i dodać do szparagów. Natkę pietruszki i selera pokroić drobno i wsypać do zupy. Całość gotować na małym ogniu około 40 minut. Po tym czasie z mąki i tłuszczu zrobić zasmażkę, dodać ją do gotującej się zupy. Po ugotowaniu zupę doprawić śmietaną z rozmąconym żółtkiem i dodać gałkę muszkatołową z ugotowanym wcześniej ryżem. Zupę podawać na ciepło.
Komentarze (0)