Babeczki czekoladowo-orzechowe z owocami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 915
Babeczki czekoladowo-orzechowe z owocami
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 4 dojrzałe awokado
  • 4 owoce kiwi
  • 4 łyżki wyłuskanych nasion z granatu
  • 250 g mąki pszennej
  • 130 g cukru
  • 130 g masła
  • 100 g startej gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka 2%
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki mielonych orzechów laskowych

Opis przygotowania:

Owoce umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ rozetrzeć widelcem na jednolitą masę. Kiwi obrać ze skóry i pokroić je w cienkie plastry.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z kakao i proszkiem do pieczenia. Masło przełożyć do miksera i utrzeć go z cukrem na puszystą masę. Wbić do tego jajka, wlać mleko, ekstrakt waniliowy, po czym wsypać do tego stopniowo wymieszaną wcześniej mąkę ze składnikami oraz mielone orzechy laskowe. Całość zmiksować na jednolitą masę, po czym wsypać do tego startą czekoladę gorzką, wymieszać i przełożyć do papilotek.

Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez około 25 minut. Upieczenia ciasta sprawdzać patyczkiem (jeżeli ciasto się do niego przylepia, to należy piec je dalej). Po upieczeniu wszystko wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Na przestudzone babeczki nałożyć masę z awokado, pokrojone kiwi i nasiona z granatu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów