Hummus z tortillą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2449
Składniki:
- 4 placki tortilli
- 0,5 szklanki letniej wody
- natka zielonej pietruszki
- Na hummus:
- 400 g cieciorki w zalewie
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki gotowego masła sezamowego
- sok z jednej cytryny
- skorka z otartej 1 cytryny
- sól
Opis przygotowania:
Placki tortilli namoczyć letnią wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do czasu zarumienienia. Potem ściągnąć z ognia, pokroić na kawałki i przełożyć na talerz.
Przygotować hummus: cieciorkę osączyć z zalewy i przełożyć do blendera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do cieciorki. Wlać do tego 2 łyżki oliwy z oliwek i dodać masło sezamowe. Następnie cytrynę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, otrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach, po czym przekroić i wycisnąć z niej sok. Otartą skórkę z wyciśniętym sokiem dodać do pozostałych składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Gotową masę przełożyć do małej miseczki, polać 1 łyżką oliwy z oliwek i dodać do tortilli.
Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Przygotować hummus: cieciorkę osączyć z zalewy i przełożyć do blendera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do cieciorki. Wlać do tego 2 łyżki oliwy z oliwek i dodać masło sezamowe. Następnie cytrynę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, otrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach, po czym przekroić i wycisnąć z niej sok. Otartą skórkę z wyciśniętym sokiem dodać do pozostałych składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Gotową masę przełożyć do małej miseczki, polać 1 łyżką oliwy z oliwek i dodać do tortilli.
Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)