Hummus z tortillą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2449
Hummus z tortillą
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 placki tortilli
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • Na hummus:
  • 400 g cieciorki w zalewie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki gotowego masła sezamowego
  • sok z jednej cytryny
  • skorka z otartej 1 cytryny
  • sól

Opis przygotowania:

Placki tortilli namoczyć letnią wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do czasu zarumienienia. Potem ściągnąć z ognia, pokroić na kawałki i przełożyć na talerz.

Przygotować hummus: cieciorkę osączyć z zalewy i przełożyć do blendera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do cieciorki. Wlać do tego 2 łyżki oliwy z oliwek i dodać masło sezamowe. Następnie cytrynę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, otrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach, po czym przekroić i wycisnąć z niej sok. Otartą skórkę z wyciśniętym sokiem dodać do pozostałych składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Gotową masę przełożyć do małej miseczki, polać 1 łyżką oliwy z oliwek i dodać do tortilli.

Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów