Fasolka szparagowa z szynką i chlebem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2004
Fasolka szparagowa z szynką i chlebem
fot. xurde / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g żółtej fasolki szparagowej
  • 150 g szynki wędzonej w całości
  • 2 łyżki oleju pszennego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Fasolkę szparagową umyć, osączyć z wody, pozbawić końcówek i przełożyć do rondla. Zalać ją 1,5 lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną wcześniej szynkę i zrumienić ją na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników dodać ugotowaną fasolkę szparagową, oprószyć ją suszoną kolendrą oraz pieprzem białym i smażyć przez 1,5 minuty pod przykryciem. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i podawać z chlebem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów