Fasolka szparagowa z szynką i chlebem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2004
Składniki:
- 400 g żółtej fasolki szparagowej
- 150 g szynki wędzonej w całości
- 2 łyżki oleju pszennego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Fasolkę szparagową umyć, osączyć z wody, pozbawić końcówek i przełożyć do rondla. Zalać ją 1,5 lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną wcześniej szynkę i zrumienić ją na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników dodać ugotowaną fasolkę szparagową, oprószyć ją suszoną kolendrą oraz pieprzem białym i smażyć przez 1,5 minuty pod przykryciem. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i podawać z chlebem.
Komentarze (0)