Yambalaya
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 3375
Składniki:
- 25 dkg ryżu
- 30 dkg bekonu
- 20 dkg cienkich parówek
- 20 dkg langusty z konserwy
- 30 dkg pomidorów
- 8 dkg margaryny
- 3 czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Cebule obrać, pokroić w plastry i lekko zrumienić na margarynie. Bekon pokroić na kawałki, dodać do cebuli i przysmażyć. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić na cząstki. Rozetrzeć czosnek z solą i razem z pomidorami dodać do bekonu. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski i dodać do całości. Wszystko przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu. Ryż ugotować na sypko w dużej ilości wody, odcedzić, przelać zimną wodą i ponownie odcedzić. Dobrze odcedzony ryż dodać do duszonych warzyw, wymieszać i przelać do naczynia do zapiekania. Na wierzch pokroić w plastry parówki i rozdrobioną langustę. Wszystko zapiec w gorącym piekarniku 180 stopni przez 15 minut. Gotową yambalaye podawać na gorąco.
Komentarze (1)
Jestem tu tylko dlatego że obejrzałem w internecie animację "Hazbin Hotel". Jeden z bohaterów uwielbia jambalayę, a ja takowej nigdy nie próbowałem. Jeszcze tu wrócę z wynikami testowania przepisu, wydaje się być dobra (takie ulepszone leczo)