Yambalaya

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 3104
Yambalaya
fot. Polyparadigm (Wikimedia Commons)

Składniki:

  • 25 dkg ryżu
  • 30 dkg bekonu
  • 20 dkg cienkich parówek
  • 20 dkg langusty z konserwy
  • 30 dkg pomidorów
  • 8 dkg margaryny
  • 3 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Cebule obrać, pokroić w plastry i lekko zrumienić na margarynie. Bekon pokroić na kawałki, dodać do cebuli i przysmażyć. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić na cząstki. Rozetrzeć czosnek z solą i razem z pomidorami dodać do bekonu. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski i dodać do całości. Wszystko przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu. Ryż ugotować na sypko w dużej ilości wody, odcedzić, przelać zimną wodą i ponownie odcedzić. Dobrze odcedzony ryż dodać do duszonych warzyw, wymieszać i przelać do naczynia do zapiekania. Na wierzch pokroić w plastry parówki i rozdrobioną langustę. Wszystko zapiec w gorącym piekarniku 180 stopni przez 15 minut. Gotową yambalaye podawać na gorąco.

Komentarze (1)

Jestem tu tylko dlatego że obejrzałem w internecie animację "Hazbin Hotel". Jeden z bohaterów uwielbia jambalayę, a ja takowej nigdy nie próbowałem. Jeszcze tu wrócę z wynikami testowania przepisu, wydaje się być dobra (takie ulepszone leczo)