Fasolka szparagowa z cebulą i czosnkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5752
Składniki:
- 40 g zielonej fasolki szparagowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki dużego czosnku
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- sól
Opis przygotowania:
Fasolkę umyć, osączyć z wody, pozbawić końcówek, przełożyć ją na sito naczynia do gotowania na parze zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania wody gotować jeszcze przez 10 minut. Fasolkę ściągnąć z sita. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i smażyć na rozgrzanej oliwie na patelni. Do smażonych składników wsypać pieprz syczuański, wymieszać i razem smażyć na średnim ogniu do chwili, aż składniki się zrumienią. Wtedy dodać do tego ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową, ponownie wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Po czym wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)