Fasolka szparagowa z cebulą i czosnkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5752
Fasolka szparagowa z cebulą i czosnkiem
fot. Laurel F / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g zielonej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki dużego czosnku
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • sól

Opis przygotowania:

Fasolkę umyć, osączyć z wody, pozbawić końcówek, przełożyć ją na sito naczynia do gotowania na parze zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania wody gotować jeszcze przez 10 minut. Fasolkę ściągnąć z sita. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i smażyć na rozgrzanej oliwie na patelni. Do smażonych składników wsypać pieprz syczuański, wymieszać i razem smażyć na średnim ogniu do chwili, aż składniki się zrumienią. Wtedy dodać do tego ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową, ponownie wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Po czym wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów