Bułki z fasolą

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3590
Bułki z fasolą
fot. yoshimo / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 białka jaj do wysmarowania ciasta
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • Ciasto:
  • 3,5 szklani mąki pszennej
  • 1 łyżka drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • 400 g fasoli adzuki w zalewie
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie przelać je do wymieszanych składników, wyrobić gładkie ciasto, nakryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować je na grubość 1 cm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować nadzienie: fasolę osączyć z zalewy, przełożyć do miksera, wlać do niej przegotowaną wodę, wsypać cukier puder oraz sól i całość zmiksować na jednolitą masę. Ze zmiksowanych składników uformować ręcznie małe kulki i nałożyć je na krążki ciasta.

Całość dokładnie zlepić i uformować z tego bułki. Następnie przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wysmarować białkiem jaj i posypać czarnym sezamem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów