Bułki z fasolą
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3590
Składniki:
- 2 białka jaj do wysmarowania ciasta
- 2 łyżki czarnego sezamu
- Ciasto:
- 3,5 szklani mąki pszennej
- 1 łyżka drożdży
- 1 łyżka cukru
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- Nadzienie:
- 400 g fasoli adzuki w zalewie
- 2 łyżki przegotowanej wody
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie przelać je do wymieszanych składników, wyrobić gładkie ciasto, nakryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować je na grubość 1 cm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować nadzienie: fasolę osączyć z zalewy, przełożyć do miksera, wlać do niej przegotowaną wodę, wsypać cukier puder oraz sól i całość zmiksować na jednolitą masę. Ze zmiksowanych składników uformować ręcznie małe kulki i nałożyć je na krążki ciasta.
Całość dokładnie zlepić i uformować z tego bułki. Następnie przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wysmarować białkiem jaj i posypać czarnym sezamem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor.
Przygotować nadzienie: fasolę osączyć z zalewy, przełożyć do miksera, wlać do niej przegotowaną wodę, wsypać cukier puder oraz sól i całość zmiksować na jednolitą masę. Ze zmiksowanych składników uformować ręcznie małe kulki i nałożyć je na krążki ciasta.
Całość dokładnie zlepić i uformować z tego bułki. Następnie przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wysmarować białkiem jaj i posypać czarnym sezamem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor.
Komentarze (0)