Zupa szczypiorkowa z czarnym ryżem i przegrzebką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2966
Zupa szczypiorkowa z czarnym ryżem i przegrzebką
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka czarnego ryżu
  • 4 przegrzebki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 cebula
  • 1 kostka warzywna
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 2 łyżki oleju
  • 4 ziemniaki
  • 0,5 łyżeczki startego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • szczypta czarnej soli

Opis przygotowania:

Czarny ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odcedzić. Do garnka wlać 1,5 l wody, dodać do niej pokrojoną drobno cebulę, imbir, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kostkę warzywną i gotować przez 15 minut na wolnym ogniu. Szczypiorek pokroić drobno, dodać do gotującej się zupy, dodać do tego sok z limonki, doprawić solą i pieprzem do smaku, dobrze wymieszać. Gotować przez 3 minuty, po czym ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Na środek talerza z zupą wyłożyć czarny ryż. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego oczyszczone i umyte przegrzebki, zrumienić z obu stron i przełożyć na ryż. Wierzch przegrzebki posypać szczyptą czarnej soli.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów