Zupa szczypiorkowa z czarnym ryżem i przegrzebką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3198
Składniki:
- 1 szklanka czarnego ryżu
- 4 przegrzebki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 cebula
- 1 kostka warzywna
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 2 łyżki oleju
- 4 ziemniaki
- 0,5 łyżeczki startego imbiru
- sól
- pieprz
- szczypta czarnej soli
Opis przygotowania:
Czarny ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odcedzić. Do garnka wlać 1,5 l wody, dodać do niej pokrojoną drobno cebulę, imbir, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kostkę warzywną i gotować przez 15 minut na wolnym ogniu. Szczypiorek pokroić drobno, dodać do gotującej się zupy, dodać do tego sok z limonki, doprawić solą i pieprzem do smaku, dobrze wymieszać. Gotować przez 3 minuty, po czym ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Na środek talerza z zupą wyłożyć czarny ryż. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego oczyszczone i umyte przegrzebki, zrumienić z obu stron i przełożyć na ryż. Wierzch przegrzebki posypać szczyptą czarnej soli.
Komentarze (0)