Dynią z czarnym ryżem i gorgonzolą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1956
Składniki:
- 300 g miąższu z dyni
- 20 g tartego sera gorgonzola
- 1 szklanka czarnego ryżu
- 0,5 szklanki białego półsłodkiego wina Choya Silver
- 0,5 kostki masła
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą woda, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie miąższ z dyni umyć, osączyć z wody, pokroić na małe kawałki, przełożyć do rondla, zalać winem, dodać masło oraz szczyptę soli i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości miąższu. Wówczas wsypać do tego tarty ser gorgonzola, wymieszać i dusić do chwili rozpuszczenia się sera. Następnie dodać odparowany czarny ryż, dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)