Grzanki z łososiem, czarnym ryżem i nasturcją
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2141
Składniki:
- 40 g filetów z łososia
- 200 g kukurydzy konserwowej w zalewie
- 8 kwiatów nasturcji
- 2 łyżki sezamu
- 2 ząbki czosnku
- 1 bagietka
- 1 główka sałaty
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 słoiczek kaparów w zalewie
- 0,5 szklanki czarnego ryżu
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Sałatę dokładnie opłukać, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Ryż ugotować w 1,5 szklance lekko osolonej wody, odcedzić i wyłożyć na sałatę. Obok ryżu wyłożyć osączoną z zalewy kukurydzę. Bagietkę pokroić na kromki i upiec grzanki na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, następnie przełożyć je na sałatę. Łososia natrzeć solą oraz pieprzem i smażyć na rumiany kolor z obu stron w mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i wyłożyć na grzanki. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, wrzucić na nią drobno pokrojony czosnek, zeszklić, dodać osączone z zalewy kapary i połowę sezamu. Całość doprawić pieprzem oraz sola i smażyć przez 4 minuty, potem wyłożyć na rybę. Szczypiorek pokroić drobno, wymieszać z pozostałym sezamem i wyłożyć na ryż. Kwiaty nasturcji opłukać, osączyć z wody i wyłożyć obok ryżu.
Komentarze (0)