Grzanki z łososiem, czarnym ryżem i nasturcją

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1923
Grzanki z łososiem, czarnym ryżem i nasturcją
fot. Sancho Papa / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g filetów z łososia
  • 200 g kukurydzy konserwowej w zalewie
  • 8 kwiatów nasturcji
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bagietka
  • 1 główka sałaty
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 słoiczek kaparów w zalewie
  • 0,5 szklanki czarnego ryżu
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Sałatę dokładnie opłukać, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Ryż ugotować w 1,5 szklance lekko osolonej wody, odcedzić i wyłożyć na sałatę. Obok ryżu wyłożyć osączoną z zalewy kukurydzę. Bagietkę pokroić na kromki i upiec grzanki na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, następnie przełożyć je na sałatę. Łososia natrzeć solą oraz pieprzem i smażyć na rumiany kolor z obu stron w mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i wyłożyć na grzanki. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, wrzucić na nią drobno pokrojony czosnek, zeszklić, dodać osączone z zalewy kapary i połowę sezamu. Całość doprawić pieprzem oraz sola i smażyć przez 4 minuty, potem wyłożyć na rybę. Szczypiorek pokroić drobno, wymieszać z pozostałym sezamem i wyłożyć na ryż. Kwiaty nasturcji opłukać, osączyć z wody i wyłożyć obok ryżu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów