Kalmary z czarnym ryżem i dipem majonezowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1703
Składniki:
- 35 g mrożonych kalmarów
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 szklanka czarnego ryżu
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki chili
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Dip majonezowy:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Ryż opukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać odparowany ryż, wymieszać i smażyć go przez 1,5 minuty na średnim ogniu pod przykryciem. Usmażony ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Kalmary rozmrozić i pokroić na kawałki. Następnie rozgrzać pozostałą oliwę na patelni, dodać do tego pokrojone kalmary, oprószyć je szczyptą soli oraz mieloną papryką chili i smażyć 3,5 minuty na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.
Przygotować dip majonezowy: majonez przełożyć do miseczki, dodać do niego musztardę oraz obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać i dodać do potrawy.
Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Przygotować dip majonezowy: majonez przełożyć do miseczki, dodać do niego musztardę oraz obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać i dodać do potrawy.
Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)