Kalmary z czarnym ryżem i dipem majonezowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1703
Kalmary z czarnym ryżem i dipem majonezowym
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 35 g mrożonych kalmarów
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 szklanka czarnego ryżu
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Dip majonezowy:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania:

Ryż opukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać odparowany ryż, wymieszać i smażyć go przez 1,5 minuty na średnim ogniu pod przykryciem. Usmażony ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Kalmary rozmrozić i pokroić na kawałki. Następnie rozgrzać pozostałą oliwę na patelni, dodać do tego pokrojone kalmary, oprószyć je szczyptą soli oraz mieloną papryką chili i smażyć 3,5 minuty na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.

Przygotować dip majonezowy: majonez przełożyć do miseczki, dodać do niego musztardę oraz obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać i dodać do potrawy.

Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów