Jajka z czarnym ryżem i parmezanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1869
Jajka z czarnym ryżem i parmezanem
fot. nebulux76 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 2 plastry parmezanu
  • 1 szklanka czarnego ryżu
  • sól
  • pieprz ziolowy

Opis przygotowania:

Ryz opłukać pod bieżąca wodą, potem przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Następnie obrać je ze skorupek. Plastry parmezanu włożyć do okrągłych, metalowych foremek na ciasto i razem włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni. Ser smażyć do chwili, aż zacznie się roztapiać. Wtedy ściągnąć go z ognia, wyciągnąć z foremki i przełożyć na talerz. Na ser wyłożyć ugotowany wcześniej czarny ryż i dodać do tego gotowane jajko. Całość oprószyć szczyptą mielonego pieprzu ziołowego.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów