Jajka z czarnym ryżem i parmezanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1869
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 2 jajka
- 2 plastry parmezanu
- 1 szklanka czarnego ryżu
- sól
- pieprz ziolowy
Opis przygotowania:
Ryz opłukać pod bieżąca wodą, potem przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Następnie obrać je ze skorupek. Plastry parmezanu włożyć do okrągłych, metalowych foremek na ciasto i razem włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni. Ser smażyć do chwili, aż zacznie się roztapiać. Wtedy ściągnąć go z ognia, wyciągnąć z foremki i przełożyć na talerz. Na ser wyłożyć ugotowany wcześniej czarny ryż i dodać do tego gotowane jajko. Całość oprószyć szczyptą mielonego pieprzu ziołowego.
Komentarze (0)