Pelmeni

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 11192
Pelmeni
fot. Bernd Hutschenreuther (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na farsz:
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 2 cebule
  • kilka kropel Maggi
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Przygotować farsz: mieloną wołowinę i wieprzowinę przełożyć do jednej miski. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa w misce. Doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, Maggi i dokładnie wymieszać.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, wbić jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na wycięte krążki nałożyć łyżką przygotowany wcześniej farsz. Całość dokładnie zlepić ręcznie i wrzucić do gotującego się bulionu warzywnego.

Gotować przez 3 minuty, potem razem z gotowanym bulionem przelać na talerz. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i dodać do tego kwaśną śmietanę.

Komentarze (1)

co to za przepis ,ze uzywaja kostki rosołowej jako bulionu . ? Wstyd.