Pelmeni
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 11513
Składniki:
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
- pęczek drobnego szczypiorku
- Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Na farsz:
- 250 g mielonej wołowiny
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 2 cebule
- kilka kropel Maggi
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Przygotować farsz: mieloną wołowinę i wieprzowinę przełożyć do jednej miski. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa w misce. Doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, Maggi i dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, wbić jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na wycięte krążki nałożyć łyżką przygotowany wcześniej farsz. Całość dokładnie zlepić ręcznie i wrzucić do gotującego się bulionu warzywnego.
Gotować przez 3 minuty, potem razem z gotowanym bulionem przelać na talerz. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i dodać do tego kwaśną śmietanę.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, wbić jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na wycięte krążki nałożyć łyżką przygotowany wcześniej farsz. Całość dokładnie zlepić ręcznie i wrzucić do gotującego się bulionu warzywnego.
Gotować przez 3 minuty, potem razem z gotowanym bulionem przelać na talerz. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i dodać do tego kwaśną śmietanę.
Komentarze (1)
co to za przepis ,ze uzywaja kostki rosołowej jako bulionu . ? Wstyd.