Przekąska z czarnym ryżem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3129
Przekąska z czarnym ryżem
fot. SweetOnVeg / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g filetów z wędzonego łososia
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 szklanki kleistego czarnego ryżu
  • 1 łyżka sezamu
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Awokado umyć, osączyć z wody, po czym obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Łososia wędzonego pokroić na równe kawałki. Czarny ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 1 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowany odparować i póki jest jeszcze ciepły, wymieszać go z tartym parmezanem i szczyptą pieprzu białego. Wymieszanymi składnikami obłożyć pokrojonego łososia, a na wierzch wyłożyć pokrojone awokado. Całość przełożyć na talerz i posypać sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów