Przekąska z czarnym ryżem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3353
Składniki:
- 250 g filetów z wędzonego łososia
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 szklanki kleistego czarnego ryżu
- 1 łyżka sezamu
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Awokado umyć, osączyć z wody, po czym obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Łososia wędzonego pokroić na równe kawałki. Czarny ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 1 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowany odparować i póki jest jeszcze ciepły, wymieszać go z tartym parmezanem i szczyptą pieprzu białego. Wymieszanymi składnikami obłożyć pokrojonego łososia, a na wierzch wyłożyć pokrojone awokado. Całość przełożyć na talerz i posypać sezamem.
Komentarze (0)