Bułki z grzybami shiitake
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1389
Składniki:
- 350 g grzybów shiitake
- 3 łyżki masła
- 2 bułki razowe
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- garstka liści świeżej szałwii
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
Opis przygotowania:
Bułki przekroić w górnej ich części i wydrążyć z nich środki. Szałwię oraz grzyby dokładnie umyć i oczyścić. Następnie grzyby pokroić na kawałki. Marchew obrać ze skóry, pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanym maśle do miękkości. Kiedy marchew zmięknie, wsypać do niej suszony tymianek i dodać do tego pokrojoną wcześniej cebulę. Składniki na patelni wymieszać i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodać do tego pokrojone grzyby. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać do tego kilka listków świeżej szałwii i wymieszać. Wszystko smażyć przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przełożyć do wydrążonych bułek i udekorować pozostałymi listkami szałwii.
Komentarze (0)