Ciasto kminkowe

Oceń:
(4 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3312
Ciasto kminkowe
fot. HungryJenny / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 450 g masła
  • 350 g cukru
  • 200 ml białego wina madera
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 6 jaj
  • 3 łyżki nasion kminku
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Formę do pieczenia wysmarować masłem. Masło przełożyć do miski, wsypać do niego cukier i razem utrzeć na puszystą masę. Do utartej masy wsypać mąkę, tartą gałkę muszkatołową, kandyzowaną skórkę pomarańczową i wsypać do tego kminek oraz szczyptę soli. Jajka wbić do kubka i roztrzepać je widelcem. Roztrzepane jajka, śmietanę kremówkę oraz białe wino razem przelać do składników w misce. Z całości wyrobić ciasto, po czym wszystko przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Składniki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów