Ciasto kminkowe
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3312
Składniki:
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 450 g masła
- 350 g cukru
- 200 ml białego wina madera
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 6 jaj
- 3 łyżki nasion kminku
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Formę do pieczenia wysmarować masłem. Masło przełożyć do miski, wsypać do niego cukier i razem utrzeć na puszystą masę. Do utartej masy wsypać mąkę, tartą gałkę muszkatołową, kandyzowaną skórkę pomarańczową i wsypać do tego kminek oraz szczyptę soli. Jajka wbić do kubka i roztrzepać je widelcem. Roztrzepane jajka, śmietanę kremówkę oraz białe wino razem przelać do składników w misce. Z całości wyrobić ciasto, po czym wszystko przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Składniki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)