Babeczki z czarnym sezamem i kremem matcha
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1914
Składniki:
- 1 łyżka czarnego sezamu do posypania kremu
- Ciasto:
- 100 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 szklanka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- Krem:
- 400 g serka waniliowego homogenizowanego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki sproszkowanej herbaty zielonej matcha
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: czarny sezam przełożyć do miksera, zmiksować na drobne kawałeczki i przesypać do miski. Do drugiej miski dodać masło, wsypać cukier i razem miksować do białości składników. Wbić do tego jajka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz zmiksowany wcześniej czarny sezam, wlać do tego mleko i wszystko ponownie zmiksować na jednolitą masę. Następnie przełożyć ją do ozdobnych papilotek, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować krem: serek homogenizowany przełożyć do miski, wsypać do niego cukier puder, mieloną herbatę i razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu przełożyć do szprycy i wycisnąć na przestudzone babeczki.
Wszystko posypać czarnym sezamem.
Przygotować krem: serek homogenizowany przełożyć do miski, wsypać do niego cukier puder, mieloną herbatę i razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu przełożyć do szprycy i wycisnąć na przestudzone babeczki.
Wszystko posypać czarnym sezamem.
Komentarze (0)