Zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1431
Zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami
fot. Michał Sulik (Wikimedia Commons)

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 220 g świeżego szczawiu
  • 100 g grzanek czosnkowych
  • 4 ziemniaki
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Warzywa oraz szczaw dokładnie umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Szczaw drobno posiekać. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu z masłem. Dodać do tego pokrojone wcześniej ziemniaki, marchew i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie całość zalać bulionem warzywnym, wsypać suszone oregano i gotować do miękkości składników. Kiedy warzywa zmiękną, dodać do tego posiekany drobno szczaw. Całość wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i zagotować. Po zagotowaniu wlać do tego śmietanę, ponownie dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Jajka przełożyć do rondla zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki i dodać do zupy na talerzu. Wszystko posypać grzankami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów