Zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1431
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 220 g świeżego szczawiu
- 100 g grzanek czosnkowych
- 4 ziemniaki
- 4 jajka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Warzywa oraz szczaw dokładnie umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Szczaw drobno posiekać. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu z masłem. Dodać do tego pokrojone wcześniej ziemniaki, marchew i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie całość zalać bulionem warzywnym, wsypać suszone oregano i gotować do miękkości składników. Kiedy warzywa zmiękną, dodać do tego posiekany drobno szczaw. Całość wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i zagotować. Po zagotowaniu wlać do tego śmietanę, ponownie dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Jajka przełożyć do rondla zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki i dodać do zupy na talerzu. Wszystko posypać grzankami.
Komentarze (0)