Grzybowa zupa-krem z grzankami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 839
Składniki:
- 600 g świeżych podgrzybków
- 100 ml śmietany 18%
- 100 g grzanek czosnkowych
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 4 zwykłe bułki
- 4 łyżki tłuczonych orzechów włoskich
- 2 łyżki masła
- 1 marchewka
- 1 mały por
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 cebula
- sól
- pieprz czarny mielony
- świeży tymianek do dekoracji
Opis przygotowania:
Bułki przekroić na połowy ostrym nożem i wydrążyć z nich środki. Podgrzybki dokładnie oczyścić i pokroić na małe kawałki. Marchew, por oraz tymianek umyć i odsączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Por pokroić w cienkie talarki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i razem z pokrojonym wcześniej porem zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone podgrzybki i oprószyć je suszonym tymiankiem. Składniki w rondlu wymieszać i smażyć przez minutę na średnim ogniu. Potem do tego pokrojoną marchew i zalać to bulionem warzywnym. Całość gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw i grzybów.
Następnie wlać do tego śmietanę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu wszystko ściągnąć z ognia, zmiksować na jednolitą masę i przelać do wydrążonych bułek. Dodać do tego grzanki czosnkowe, posypać tłuczonymi orzechami włoskimi i wszystko udekorować świeżym tymiankiem.
Następnie wlać do tego śmietanę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu wszystko ściągnąć z ognia, zmiksować na jednolitą masę i przelać do wydrążonych bułek. Dodać do tego grzanki czosnkowe, posypać tłuczonymi orzechami włoskimi i wszystko udekorować świeżym tymiankiem.
Komentarze (0)