Amanattō
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2101
Składniki:
- 400 g fasoli adzuki
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka cukru białego
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 szklanki syropu klonowego
Opis przygotowania:
Fasolę umyć, osączyć z wody, przesypać do rondla, wlać wodę i moczyć przez 3 godziny. Następnie wsypać do niej 1 szklankę cukru białego, sól i gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, zmiksować mikserem na jednolitą masę, uformować z niej ręcznie małe kluski i skropić je syropem klonowym. Cukier brązowy przesypać na talerz i obtoczyć w nim przygotowane wcześniej kluski. Wszystko przełożyć na talerz i pozostawić przez 30 minut, aby się lekko osuszyły.
Komentarze (0)