Zupa szczawiowa z jajkami i grzankami na zimno
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1732
Składniki:
- 4 szklanki wody
- 3 pęczki świeżego szczawiu
- 2 jajka
- 2 kromki chleba pszennego
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka soku z cytrynu
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- 0,5 łyżeczki sosu tabasco
- sól
Opis przygotowania:
Szczaw dokładnie umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać suszone płatki chili, wymieszać i smażyć razem przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać to tego pokrojony szpinak i smażyć przez kolejne 40 sekund. Następnie całość zalać wodą, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, sokiem cytrynowym i sosem tabasco. Wszystko wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem na jednolitą masę, przestudzić, a następnie na 30 minut włożyć do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i przelać na talerz.
Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić, pokroić w ćwiartki i dodać do zupy. Kromki chleba pokroić w dużą kostkę, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do całości.
Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić, pokroić w ćwiartki i dodać do zupy. Kromki chleba pokroić w dużą kostkę, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do całości.
Komentarze (0)