Tatar z kiełbasą, jajkiem i grzankami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2150
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 100 g kiełbasy wiejskiej
- 2 jajka przepiórcze
- 1 jajko kurze
- 1 cebula
- 1 bagietka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- natka zielonej pietruszki
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno do miski. Kiełbasę wiejską pozbawić skóry, pokroić drobną kostkę i dodać do posiekanej natki zielonej pietruszki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i dodać do pozostałych składników wraz z przepuszczoną przez maszynkę do mięsa polędwicą wołową. Wbić do tego jajko kurze, oprószyć wszystko szczyptą soli, pieprzu, mieloną kolendrą i pieprzem. Całość wymieszać ręcznie, przełożyć na talerz, obłożyć rukolą i skropić oliwą z oliwek. Następnie jajka przepiórcze wbić do rondla z 2 szklankami gotującej się wody i gotować do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z wody, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i dodać do potrawy. Bagietkę pokroić na cienkie kromki, zrumienić je na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do całości.
Komentarze (0)