Sałata lodowa z grzankami, jajkiem i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4768
Składniki:
- 2 główki salaty lodowej
- 2 jajka
- 2 kromki czerstwego chleba
- 25 g wędzonego boczku w plastrach
- 4 rzodkiewki
- 2 ząbki czosnku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Sałatę lodową oraz rzodkiewki dokładnie opłukać pod bieżąca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Następnie sałatę pokroić na ćwiartki, rzodkiewki pokroić w plastry i wyłożyć na talerz. Jajka zalać wodą, ugotować na twardo, po czym odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki i dodać do sałaty. Kromki chleba natrzeć obranym czosnkiem i pokruszyć na drobne kawałki. Boczek wędzony pokroić drobno, przełożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu, dodać pokruszony chleb i razem zrumienić na małym ogniu. Zrumienione składniki dodać do całości. Wszystko oprószyć pieprzem, solą i pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)