Sałata lodowa z grzankami, jajkiem i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4768
Sałata lodowa z grzankami, jajkiem i boczkiem
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 główki salaty lodowej
  • 2 jajka
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 25 g wędzonego boczku w plastrach
  • 4 rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Sałatę lodową oraz rzodkiewki dokładnie opłukać pod bieżąca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Następnie sałatę pokroić na ćwiartki, rzodkiewki pokroić w plastry i wyłożyć na talerz. Jajka zalać wodą, ugotować na twardo, po czym odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki i dodać do sałaty. Kromki chleba natrzeć obranym czosnkiem i pokruszyć na drobne kawałki. Boczek wędzony pokroić drobno, przełożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu, dodać pokruszony chleb i razem zrumienić na małym ogniu. Zrumienione składniki dodać do całości. Wszystko oprószyć pieprzem, solą i pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów