Serniczki mrożone z lukrem i czekoladą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2233
Składniki:
- 200 g okrągłych biszkoptów
- 200 g czekolady gorzkiej
- 200 g lukru zielonego Dr Oetkera
- 70 dag tłustego, białego sera
- 10 g pistacji tłuczonych
- 10 g maczku cukrowego
- 10 g posypki czerwonej do ciast
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 0,5 kostki margaryny Kasia
Opis przygotowania:
Ser biały przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie dodać do niego żółtka, margarynę, cukier i całość rozetrzeć na jednolitą masę. Do roztartej masy dodać pokruszone drobno biszkopty i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki na 60 minut wstawić do lodówki, potem wyciągnąć i uformować z nich małe kulki ręcznie. Kukli nabić na patyczki szaszłykowe. Lukier zielony rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym część nabitych kulek zamoczyć w rozpuszczonym lukrze i oprószyć maczkiem cukrowym oraz pistacjami. Czekoladę połamać na drobne kawałeczki, wrzucić do rondla i rozpuścić na małym ogniu na płynną masę. W rozpuszczonej czekoladzie moczyć pozostałe kulki, a następnie posypać je maczkiem cukrowym, posypką do ciast oraz orzechami. Wszystko przełożyć na tackę wyłożona papierem do pieczenia i odczekać, aż składniki dobrze zastygną.
Komentarze (0)