Serniczki mrożone z lukrem i czekoladą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2009
Serniczki mrożone z lukrem i czekoladą
fot. tonydolor / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g okrągłych biszkoptów
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 200 g lukru zielonego Dr Oetkera
  • 70 dag tłustego, białego sera
  • 10 g pistacji tłuczonych
  • 10 g maczku cukrowego
  • 10 g posypki czerwonej do ciast
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 kostki margaryny Kasia

Opis przygotowania:

Ser biały przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie dodać do niego żółtka, margarynę, cukier i całość rozetrzeć na jednolitą masę. Do roztartej masy dodać pokruszone drobno biszkopty i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki na 60 minut wstawić do lodówki, potem wyciągnąć i uformować z nich małe kulki ręcznie. Kukli nabić na patyczki szaszłykowe. Lukier zielony rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym część nabitych kulek zamoczyć w rozpuszczonym lukrze i oprószyć maczkiem cukrowym oraz pistacjami. Czekoladę połamać na drobne kawałeczki, wrzucić do rondla i rozpuścić na małym ogniu na płynną masę. W rozpuszczonej czekoladzie moczyć pozostałe kulki, a następnie posypać je maczkiem cukrowym, posypką do ciast oraz orzechami. Wszystko przełożyć na tackę wyłożona papierem do pieczenia i odczekać, aż składniki dobrze zastygną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów