Jidou liangfen

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1639
Jidou liangfen
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki suszonych krewetek
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • Galaretka:
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka mąki ze świeżo zmielonej fasoli mung
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Sos:
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 1 łyżka czarnego octu ryżowego
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 0,5 szklanki ciemnego sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Suszone krewetki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru.

Przygotować galaretkę: zagotować wodę z solą w rondlu na dużym ogniu. Do zagotowanych składników wsypać stopniowo mąkę z fasoli mung, po czym zmniejszyć ognień na średni i gotować składniki do ich zgęstnienia i uzyskania przezroczystego koloru, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Po ugotowaniu przełożyć do plastikowego naczynia, schłodzić do temperatury pokojowej, po czym całość zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki i trzymać do całkowitego zgęstnienia składników. Wówczas wyciągnąć z lodówki, odwinąć z foli, pokroić w kostkę i przełożyć na talerz.

Przygotować sos: szalotkę obrać ze skory, posiekać drobno i przełożyć do miski. Wlać do niej sos sojowy, ocet czarny i olej, wsypać mielony imbir, paprykę chili, czosnek i brązowy cukier. Całość dokładnie wymieszać, aby cukier się rozpuścił i przelać do potrawy.

Wszystko posypać sparzonymi, suszonymi krewetkami i pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)