Jidou liangfen
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1915
Składniki:
- 2 łyżki suszonych krewetek
- 1 szklanka wrzącej wody
- natka zielonej pietruszki
- Galaretka:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka mąki ze świeżo zmielonej fasoli mung
- 0,5 łyżeczki soli
- Sos:
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1,5 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- 1 łyżka czarnego octu ryżowego
- 1 szalotka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- 0,5 szklanki ciemnego sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Suszone krewetki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru.
Przygotować galaretkę: zagotować wodę z solą w rondlu na dużym ogniu. Do zagotowanych składników wsypać stopniowo mąkę z fasoli mung, po czym zmniejszyć ognień na średni i gotować składniki do ich zgęstnienia i uzyskania przezroczystego koloru, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Po ugotowaniu przełożyć do plastikowego naczynia, schłodzić do temperatury pokojowej, po czym całość zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki i trzymać do całkowitego zgęstnienia składników. Wówczas wyciągnąć z lodówki, odwinąć z foli, pokroić w kostkę i przełożyć na talerz.
Przygotować sos: szalotkę obrać ze skory, posiekać drobno i przełożyć do miski. Wlać do niej sos sojowy, ocet czarny i olej, wsypać mielony imbir, paprykę chili, czosnek i brązowy cukier. Całość dokładnie wymieszać, aby cukier się rozpuścił i przelać do potrawy.
Wszystko posypać sparzonymi, suszonymi krewetkami i pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Przygotować galaretkę: zagotować wodę z solą w rondlu na dużym ogniu. Do zagotowanych składników wsypać stopniowo mąkę z fasoli mung, po czym zmniejszyć ognień na średni i gotować składniki do ich zgęstnienia i uzyskania przezroczystego koloru, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Po ugotowaniu przełożyć do plastikowego naczynia, schłodzić do temperatury pokojowej, po czym całość zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki i trzymać do całkowitego zgęstnienia składników. Wówczas wyciągnąć z lodówki, odwinąć z foli, pokroić w kostkę i przełożyć na talerz.
Przygotować sos: szalotkę obrać ze skory, posiekać drobno i przełożyć do miski. Wlać do niej sos sojowy, ocet czarny i olej, wsypać mielony imbir, paprykę chili, czosnek i brązowy cukier. Całość dokładnie wymieszać, aby cukier się rozpuścił i przelać do potrawy.
Wszystko posypać sparzonymi, suszonymi krewetkami i pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)