Hummus

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1932
Hummus
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g cieciorki w zalewie
  • 200 g pasty sezamowej tahini
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki zalewy z ciecierzycy
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki do dekoracji

Opis przygotowania:

Ciecierzycę osączyć z zalewy i przełożyć do blendera. Dodać do tego 2 łyżki zalewy z ciecierzycy, obrany i przepuszczony przez praskę czosnek i pastę sezamową. Następnie dodać sok z limonki, oliwę z oliwek, doprawić szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować na jednolitą masę. Całość wstawić do lodówki na 15 minut, a potem przełożyć do małych miseczek i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów