Hummus
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2131
Składniki:
- 400 g cieciorki w zalewie
- 200 g pasty sezamowej tahini
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki soku z limonki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki zalewy z ciecierzycy
- sól
- pieprz
- natka zielonej pietruszki do dekoracji
Opis przygotowania:
Ciecierzycę osączyć z zalewy i przełożyć do blendera. Dodać do tego 2 łyżki zalewy z ciecierzycy, obrany i przepuszczony przez praskę czosnek i pastę sezamową. Następnie dodać sok z limonki, oliwę z oliwek, doprawić szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować na jednolitą masę. Całość wstawić do lodówki na 15 minut, a potem przełożyć do małych miseczek i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)