Sorbet ryżowy na ciepło i zimno

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1694
Sorbet ryżowy na ciepło i zimno

Składniki:

  • 1 torebka ryżu zwykłego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • cukier do smaku
  • 2 owoce kiwi
  • 2 jabłka

Opis przygotowania:

Ryż ugotuj wg. przepisu na opakowaniu. Jabłka i kiwi obierz następnie pokrój w kostkę (nie musi być dokładna). Jabłka przełóż do rondelka z połową szklanki wody i cukrem gotuj przez 10 min na małym ogniu by jabłka rozpadły się na pastę. Ugotowany ryż dodaj do jabłek dodaj cynamon, sól, gałkę muszkatołową i kiwi. Wszystko razem wymieszaj. Przełóż do miseczek i podawaj (można podawać na zimno). Można przyozdobić truskawkami.

Autor: lipsi

0 komenatrzy

Podobne przepisy