Qatayef
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2115
Składniki:
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 80 g roztopionego masła
- 2 szklanki maki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 0,5 szklanki maki kukurydzianej
- 0,5 szklanki mleka 2%
- Wypełnienie:
- 200 g białego sera twarogowego
- 100 ml śmietany 18%
- 100 g tłuczonych pistacji
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- Syrop:
- 2 łyżeczki wody różanej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 szklanki wody przegotowanej i przestudzonej
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę pszenną oraz kukurydziana przesypać razem do miski i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników wlać roztopione masło, wlać mleko, wbić jajko i wyrobić ciasto. Następnie ciasto nabrać łyżką i w formie małych placków, wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć je łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować wypełnienie: ser twarogowy przełożyć do miski i zalać go śmietana. Wsypać do tego cukier puder, wlać sok cytrynowy i rozmieszać widelcem. Rozmieszane składniki przełożyć na upieczone wcześniej placki i posypać całość tłuczonymi pistacjami.
Przygotować syrop: przegotowaną i przestudzoną wodę przelać do kubka, wsypać do tego cukier puder, po czym wlać do tego wodę różaną oraz sok cytrynowy. Wszystko dobrze rozmieszać widelcem, aby składniki się dobrze wymieszały i polać nimi całość.
Przygotować wypełnienie: ser twarogowy przełożyć do miski i zalać go śmietana. Wsypać do tego cukier puder, wlać sok cytrynowy i rozmieszać widelcem. Rozmieszane składniki przełożyć na upieczone wcześniej placki i posypać całość tłuczonymi pistacjami.
Przygotować syrop: przegotowaną i przestudzoną wodę przelać do kubka, wsypać do tego cukier puder, po czym wlać do tego wodę różaną oraz sok cytrynowy. Wszystko dobrze rozmieszać widelcem, aby składniki się dobrze wymieszały i polać nimi całość.
Komentarze (0)