Qatayef

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1889
Qatayef
fot. عباد ديرانية (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 80 g roztopionego masła
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki maki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • Wypełnienie:
  • 200 g białego sera twarogowego
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100 g tłuczonych pistacji
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • Syrop:
  • 2 łyżeczki wody różanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 szklanki wody przegotowanej i przestudzonej

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę pszenną oraz kukurydziana przesypać razem do miski i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników wlać roztopione masło, wlać mleko, wbić jajko i wyrobić ciasto. Następnie ciasto nabrać łyżką i w formie małych placków, wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć je łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Przygotować wypełnienie: ser twarogowy przełożyć do miski i zalać go śmietana. Wsypać do tego cukier puder, wlać sok cytrynowy i rozmieszać widelcem. Rozmieszane składniki przełożyć na upieczone wcześniej placki i posypać całość tłuczonymi pistacjami.

Przygotować syrop: przegotowaną i przestudzoną wodę przelać do kubka, wsypać do tego cukier puder, po czym wlać do tego wodę różaną oraz sok cytrynowy. Wszystko dobrze rozmieszać widelcem, aby składniki się dobrze wymieszały i polać nimi całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów