Zupa czosnkowa z ziemniakami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5475
Zupa czosnkowa z ziemniakami
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • 20 g tłuszczu
  • 1 szczypiorek
  • pieprz i sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki po obraniu pokroić w kostkę, opłukać i ugotować na miękko w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu należy je odcedzić. Część z ziemniaków zmiażdżyć widelcem, rozgnieść ząbki czosnku razem z czerwoną papryką, pieprzem i dodać do nich. Pozostałe ziemniaki dodać do całości i wszystko razem wymieszać. Zagotować 2 litry wody i rozpuścić w niej kostki bulionowe oraz tłuszcz, a następnie zalać nią ziemniaki. Gotową zupę podawać z posiekanym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów