Zupa ryżowa z kurczakiem i chili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2407
Zupa ryżowa z kurczakiem i chili
fot. Rich Anderson / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ziarna pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 cm imbiru
  • 1 l wody
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili

Opis przygotowania:

Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać do tego obraną ze skóry oraz pokrojoną w plastry cebulę, liście laurowe i ziarna pieprzu. Następnie imbir obrać ze skóry, pokroić w plastry i dodać do mięsa. Wlać do tego 1 l lekko osolonej wody i gotować na małym ogniu. Ryż opłukać i dodać do gotowanych składników. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i gotować do miękkości. Gotową zupę przelać na talerz, oprószyć mieloną papryką chili i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów