Zupa ryżowa z kurczakiem i chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2407
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ziarna pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 cm imbiru
- 1 l wody
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
Opis przygotowania:
Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać do tego obraną ze skóry oraz pokrojoną w plastry cebulę, liście laurowe i ziarna pieprzu. Następnie imbir obrać ze skóry, pokroić w plastry i dodać do mięsa. Wlać do tego 1 l lekko osolonej wody i gotować na małym ogniu. Ryż opłukać i dodać do gotowanych składników. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i gotować do miękkości. Gotową zupę przelać na talerz, oprószyć mieloną papryką chili i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)