Pierogi z konserwą i ziemniakami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3489
Składniki:
- 300 g mielonki wieprzowej w puszce
- 250 g mrożonego ciasta francuskiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 ziemniaków
- 2 liście białej kapusty
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz liście kapusty umyć, następnie przełożyć do osobnych garnków, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie ugotowane ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Liście kapusty pokroić na kawałki i połączyć z pokrojonymi ziemniakami. Mielonkę wieprzową wyciągnąć z puszki, pokroić drobno i dodać do pozostałych składników. Cebulę obrać ze skóry, zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni i dodać do całości. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozmrozić, namoczyć letnią wodą i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na wycięte krążki nałożyć wymieszane wcześniej składniki i wszystko skleić ręcznie. Z pozostałego ciasta wyciąć dowolną dekorację i nałożyć ją na zlepione ciasto. Gotowe składniki przełożyć do wyłożonej folią aluminiową formy do pieczenia i wysmarować je oliwą z oliwek. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na złoty kolor.
Komentarze (0)