Pierogi z konserwą i ziemniakami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3489
Pierogi z konserwą i ziemniakami
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonki wieprzowej w puszce
  • 250 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 ziemniaków
  • 2 liście białej kapusty
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz liście kapusty umyć, następnie przełożyć do osobnych garnków, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie ugotowane ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Liście kapusty pokroić na kawałki i połączyć z pokrojonymi ziemniakami. Mielonkę wieprzową wyciągnąć z puszki, pokroić drobno i dodać do pozostałych składników. Cebulę obrać ze skóry, zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni i dodać do całości. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozmrozić, namoczyć letnią wodą i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na wycięte krążki nałożyć wymieszane wcześniej składniki i wszystko skleić ręcznie. Z pozostałego ciasta wyciąć dowolną dekorację i nałożyć ją na zlepione ciasto. Gotowe składniki przełożyć do wyłożonej folią aluminiową formy do pieczenia i wysmarować je oliwą z oliwek. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na złoty kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów