Gamja-ongsimi

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2128
Gamja-ongsimi
fot. 우정사업본부 (Wikimedia Common) / CC-BY 2.0
Gamja-ongsimi to koreańska zupa z kluskami ziemniaczanymi., grzybami shitake i papryczkami chili. To idealny pomysł na niebanalny obiad i jednocześnie prosty do wykonania.

Składniki:

  • 100 g grzybów shitake
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 sałata rzymska
  • 1 mały por
  • sól
  • pieprz biały mielony
  • Na kluski
  • 500 g startych drobno ziemniaków
  • 500 g gotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz grzyby dokładnie umyć i odsączyć z wody. Sałatę rzymską oraz por pokroić na kawałki. Grzyby shitake pozbawić błony i pokroić je w cienkie plastry. Pokrojone warzywa oraz grzyby przełożyć razem do rondla, zalać je bulionem warzywnym , doprawić do smaku szczypta soli, białym mielonym pieprzem do gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Wtedy ściągnąć z ognia.

Przygotować kluski: ziemniaki obrać ze skóry, 500 g przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Następnie 500 g obranych wcześniej ziemniaków zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, odsączyć z nadmiaru wody, wymieszać z ubitymi wcześniej ziemniakami, po czym wbić do nich jajko, wsypać mąkę ryżową i wyrobić ciasto. Uformować z niego ręcznie małe kulki i wrzucić je do rondla z gotującym się, 1,5 l się lekko osolonej wody. Gotować na średnim ogniu do chwili aż same wypłyną na wierzch. Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakowa, przełożyć do miski i zalać gorącym bulionem z warzywami i grzybami.

Całość udekorować czerwoną papryczką chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów