Gamja-ongsimi
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2471
Gamja-ongsimi to koreańska zupa z kluskami ziemniaczanymi., grzybami shitake i papryczkami chili. To idealny pomysł na niebanalny obiad i jednocześnie prosty do wykonania.
Składniki:
- 100 g grzybów shitake
- 2 czerwone papryczki chili
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 sałata rzymska
- 1 mały por
- sól
- pieprz biały mielony
- Na kluski
- 500 g startych drobno ziemniaków
- 500 g gotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz grzyby dokładnie umyć i odsączyć z wody. Sałatę rzymską oraz por pokroić na kawałki. Grzyby shitake pozbawić błony i pokroić je w cienkie plastry. Pokrojone warzywa oraz grzyby przełożyć razem do rondla, zalać je bulionem warzywnym , doprawić do smaku szczypta soli, białym mielonym pieprzem do gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Wtedy ściągnąć z ognia.
Przygotować kluski: ziemniaki obrać ze skóry, 500 g przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Następnie 500 g obranych wcześniej ziemniaków zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, odsączyć z nadmiaru wody, wymieszać z ubitymi wcześniej ziemniakami, po czym wbić do nich jajko, wsypać mąkę ryżową i wyrobić ciasto. Uformować z niego ręcznie małe kulki i wrzucić je do rondla z gotującym się, 1,5 l się lekko osolonej wody. Gotować na średnim ogniu do chwili aż same wypłyną na wierzch. Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakowa, przełożyć do miski i zalać gorącym bulionem z warzywami i grzybami.
Całość udekorować czerwoną papryczką chili.
Przygotować kluski: ziemniaki obrać ze skóry, 500 g przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Następnie 500 g obranych wcześniej ziemniaków zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, odsączyć z nadmiaru wody, wymieszać z ubitymi wcześniej ziemniakami, po czym wbić do nich jajko, wsypać mąkę ryżową i wyrobić ciasto. Uformować z niego ręcznie małe kulki i wrzucić je do rondla z gotującym się, 1,5 l się lekko osolonej wody. Gotować na średnim ogniu do chwili aż same wypłyną na wierzch. Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakowa, przełożyć do miski i zalać gorącym bulionem z warzywami i grzybami.
Całość udekorować czerwoną papryczką chili.
Komentarze (0)