Komosa ryżowa z kurczakiem i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1066
Składniki:
- 300 g komosy ryżowej
- 6 czerwonych oliwek w zalewie bez pestek
- 3 łyżki oleju
- 2 marchewki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 brokuła
- 2 buraczki czerwone
- sól
- pieprz czarny mielony
- garstka rukoli
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Marchew, buraczki czerwone i brokuły przełożyć do osobnego rondla, każde z osobna zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu warzywa odcedzić. Buraczki czerwone obrać ze skóry, pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Dodać do tego pokrojone na różyczki brokuły oraz marchew. Oliwki czerwone osączyć z zalewy, pokroić na połowy i dodać do warzyw w misce. Dodać do tego rukolę.
Komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu komosę odparować i dodać do warzyw w misce. Piersi z kurczaka oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć je do miękkości na rozgrzanym mocno oleju na patelni. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni, pokroić na kawałki i dodać do całości.
Komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu komosę odparować i dodać do warzyw w misce. Piersi z kurczaka oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć je do miękkości na rozgrzanym mocno oleju na patelni. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni, pokroić na kawałki i dodać do całości.
Komentarze (0)