Komosa ryżowa z kurczakiem i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1066
Komosa ryżowa z kurczakiem i warzywami
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g komosy ryżowej
  • 6 czerwonych oliwek w zalewie bez pestek
  • 3 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 brokuła
  • 2 buraczki czerwone
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • garstka rukoli

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Marchew, buraczki czerwone i brokuły przełożyć do osobnego rondla, każde z osobna zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu warzywa odcedzić. Buraczki czerwone obrać ze skóry, pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Dodać do tego pokrojone na różyczki brokuły oraz marchew. Oliwki czerwone osączyć z zalewy, pokroić na połowy i dodać do warzyw w misce. Dodać do tego rukolę.

Komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu komosę odparować i dodać do warzyw w misce. Piersi z kurczaka oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć je do miękkości na rozgrzanym mocno oleju na patelni. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni, pokroić na kawałki i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów