Krabowe hamburgery

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3319
Krabowe hamburgery
fot. stevendepolo / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g paluszków krabowych surimi
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 bułki do hamburgerów
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 zielone oliwki w zalewie
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 liście zielonej sałaty
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 pomidor
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Oliwki osaczyć z zalewy. Bułki do hamburgerów przekroić na połówki, wysmarować majonezem i wyłożyć zieloną sałatą. Paluszki krabowe pozbawić skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Łodygi selera posiekać drobno i dodać do pokrojonych paluszków krabowych. Szalotki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Wsypać do tego bułkę tartą i wbić jajko. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać suszoną kolendrę i wymieszać ręcznie. Z wymieszanych składników uformować małe kotlety i przełożyć je na rozgrzany olej na patelni. Smażyć je na rumiany kolor z obu stron, a usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Dodać do tego pokrojonego pomidora i nakryć przekrojoną bułką. Gotowe hamburgery spiąć wykałaczką z oliwką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów