Krabowe hamburgery
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3319
Składniki:
- 200 g paluszków krabowych surimi
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 bułki do hamburgerów
- 2 szalotki
- 2 łyżki oleju
- 2 zielone oliwki w zalewie
- 2 łyżki majonezu
- 2 liście zielonej sałaty
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 pomidor
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Oliwki osaczyć z zalewy. Bułki do hamburgerów przekroić na połówki, wysmarować majonezem i wyłożyć zieloną sałatą. Paluszki krabowe pozbawić skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Łodygi selera posiekać drobno i dodać do pokrojonych paluszków krabowych. Szalotki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Wsypać do tego bułkę tartą i wbić jajko. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać suszoną kolendrę i wymieszać ręcznie. Z wymieszanych składników uformować małe kotlety i przełożyć je na rozgrzany olej na patelni. Smażyć je na rumiany kolor z obu stron, a usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Dodać do tego pokrojonego pomidora i nakryć przekrojoną bułką. Gotowe hamburgery spiąć wykałaczką z oliwką.
Komentarze (0)