Słodka zupa ryżowa z orzechami i migdałami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2936
Składniki:
- 100 ml syropu malinowego
- 15 dag łuskanych orzechów laskowych
- 15 dag migdałów
- 3 łyżki cukru brązowego
- 2 szklanka kleistego ryżu
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 0,5 l wody
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować i odparować. Następnie ryż podzielić na dwie równe części. Jedną część wymieszać z syropem malinowym (2 łyżki syropu pozostawić do zupy) i uformować ręcznie kulki. Do kulek włożyć migdały i zalepić je. Z drugiej części białego ryżu również uformować kulki ręcznie, włożyć orzechy laskowe i zalepić. Wszystkie kulki zalać 0,5 l wody z cukrem brązowym i 2 łyżkami syropu malinowego i gotować przez 4 minuty. Gotową zupę z kulkami doprawić sokiem z cytryny i przelać na talerz.
Komentarze (2)
czy ryżu jedna szklanka, czy dwie szklanki?
2 szklanki ryżu