Sałata z kurczakiem i sosem chili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2195
Sałata z kurczakiem i sosem chili
fot. Maggie Hoffman / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 główka sałaty
  • 1 cukinia
  • 1 białko z jajka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 czerwone papryki
  • 2 limonki
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 4 łyżki oleju
  • 10 dag pieczarek
  • 15 dag zielonej fasolki szparagowej
  • gotowy słodki sos chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Piersi z kurczaka umyć i osączyć z wody. Następnie oprószyć pieprzem i solą, namoczyć w białku, obtoczyć w skrobi kukurydzianej i odstawić na 20 minut do lodówki. Sałatę dobrze opłukać, osączyć z wody, przełożyć na talerz i wylać na nią sos chili. Warzywa oraz grzyby umyć i oczyścić z końcówek. Fasolę pokroić na kawałki, paprykę w plastry, cukinię i pieczarki w kostkę, szczypiorek posiekać drobno. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, wrzucić do niego wszystkie pokrojone warzywa i grzyby, oprószyć pieprzem i solą, smażyć przez 3 minuty i przełożyć na sałatę. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego piersi kurczaka ze skrobią kukurydzianą, smażyć na złoty kolor i dodać do całości. Pokrojoną limonką udekorować talerz, a jej sokiem polać całą sałatę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów