Sałata z kurczakiem i sosem chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2195
Składniki:
- 1 główka sałaty
- 1 cukinia
- 1 białko z jajka
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 czerwone papryki
- 2 limonki
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 4 łyżki oleju
- 10 dag pieczarek
- 15 dag zielonej fasolki szparagowej
- gotowy słodki sos chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Piersi z kurczaka umyć i osączyć z wody. Następnie oprószyć pieprzem i solą, namoczyć w białku, obtoczyć w skrobi kukurydzianej i odstawić na 20 minut do lodówki. Sałatę dobrze opłukać, osączyć z wody, przełożyć na talerz i wylać na nią sos chili. Warzywa oraz grzyby umyć i oczyścić z końcówek. Fasolę pokroić na kawałki, paprykę w plastry, cukinię i pieczarki w kostkę, szczypiorek posiekać drobno. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, wrzucić do niego wszystkie pokrojone warzywa i grzyby, oprószyć pieprzem i solą, smażyć przez 3 minuty i przełożyć na sałatę. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego piersi kurczaka ze skrobią kukurydzianą, smażyć na złoty kolor i dodać do całości. Pokrojoną limonką udekorować talerz, a jej sokiem polać całą sałatę.
Komentarze (0)