Zapiekanka owsiana z batatami i serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1361
Składniki:
- 250 g płatków owsianych
- 50 g sera Gouda w plastrach
- 2 duże bataty
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 łyżki łuskanych pestek z dyni
- 1 łyżka masła
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki opłukać pod bieżąca wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić drobno. Płatki owsiane sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z nadmiaru wody. Bataty umyć, obrać ze skóry pokroić je na drobne kawałki, przełożyć do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Następnie wymieszać je ze sparzonymi wcześniej płatkami owsianymi, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, po czym przełożyć do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia.
Wszystko wyłożyć plastrami sera Gouda, posypać łuskanymi nasionami z dyni i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Całość piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Wszystko wyłożyć plastrami sera Gouda, posypać łuskanymi nasionami z dyni i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Całość piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)