Kaczka pieczona z batatami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 3500
Składniki:
- 4 ziemniaki bataty
- 4 ząbki czosnku
- 2 udka z kaczki
- 2 łyżki grubo tartego parmezanu
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 główka sałaty
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki chili
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej do głębokiego smażenia
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Sałatę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno do miski. Do pokrojonego czosnku wsypać 1 łyżeczkę soli, suszonego tymianku i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu wysmarować tym mięso z kaczki i wstawić na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso wyciągnąć z lodówki, oprószyć je pieprzem czarnym, skropić 4 łyżkami oleju, przełożyć do brytfanki, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości. Upieczone mięso wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz z sałatą. Dopóki mięso jest jeszcze gorące - posypać je tartym parmezanem. Następnie bataty umyć, osączyć z wody oprószyć je szczyptą soli, mielonym pieprzem, papryką chili i smażyć je w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni na rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)