Kuskus z warzywami, batatami i morelami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1358
Kuskus z warzywami, batatami i morelami
fot. verchmarco (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g kaszy kuskus
  • 200 g ciecierzycy z puszki w zalewie
  • 200 g miąższu z dyni
  • 100 g suszonych moreli
  • 3 łyżki masła
  • 2 bataty
  • 2 marchewki
  • 1 zielona młoda cukinia
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • mięta do dekoracji
  • sól

Opis przygotowania:

Kaszę kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Wszystkie warzywa oraz zioła umyć i osączyć z wody. Bataty oraz marchew przełożyć razem do jednego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Morele sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z jej nadmiaru. Cukinię oraz miąższ dyni pokroić w dużą kostkę, przełożyć razem na rozgrzane masło na patelni i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Dodać do tego osączona z zalewy ciecierzycę, sparzone morele, ugotowane wcześniej bataty i marchew. Całość dobrze wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć przez kolejną minutę. Potem dodać do tego ugotowaną kaszę kuskus i wymieszać. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć do miski, posypać natką zielonej pietruszki i udekorować świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów