Kuskus z warzywami, batatami i morelami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1683
Składniki:
- 350 g kaszy kuskus
- 200 g ciecierzycy z puszki w zalewie
- 200 g miąższu z dyni
- 100 g suszonych moreli
- 3 łyżki masła
- 2 bataty
- 2 marchewki
- 1 zielona młoda cukinia
- 1 szklanka wrzącej wody
- natka zielonej pietruszki
- mięta do dekoracji
- sól
Opis przygotowania:
Kaszę kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Wszystkie warzywa oraz zioła umyć i osączyć z wody. Bataty oraz marchew przełożyć razem do jednego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Morele sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z jej nadmiaru. Cukinię oraz miąższ dyni pokroić w dużą kostkę, przełożyć razem na rozgrzane masło na patelni i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Dodać do tego osączona z zalewy ciecierzycę, sparzone morele, ugotowane wcześniej bataty i marchew. Całość dobrze wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć przez kolejną minutę. Potem dodać do tego ugotowaną kaszę kuskus i wymieszać. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć do miski, posypać natką zielonej pietruszki i udekorować świeżą miętą.
Komentarze (0)