Bolani z sosem jogurtowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4518
Składniki:
- Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Wypełnienie:
- 200 g miąższu z dyni
- 150 g mrożonego szpinaku
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- Na sos jogurtowy:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wlać do tego ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione podzielić na dwie części, po czym obie rozwałkować na grubość 0,7 mm.
Przygotować wypełnienie: miąższ z dyni pokroić w cienkie plastry. Szpinak rozmrozić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać rozmrożony szpinak, pokrojoną dynię, po czym składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Uduszone ściągnąć z ognia i wyłożyć na jedną część rozwałkowanego ciasta. Całość nakryć drugą połową rozwałkowanego ciasta i dokładnie zlepić. Zlepione przełożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 270 st. C na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, podzielić na porcje i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos jogurtowy: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Potem wlać do tego jogurt naturalny, dodać szczyptę soli, dokładnie wymieszać i przelać do małej miseczki. Całość podawać na jednym talerzu.
Przygotować wypełnienie: miąższ z dyni pokroić w cienkie plastry. Szpinak rozmrozić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać rozmrożony szpinak, pokrojoną dynię, po czym składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Uduszone ściągnąć z ognia i wyłożyć na jedną część rozwałkowanego ciasta. Całość nakryć drugą połową rozwałkowanego ciasta i dokładnie zlepić. Zlepione przełożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 270 st. C na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, podzielić na porcje i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos jogurtowy: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Potem wlać do tego jogurt naturalny, dodać szczyptę soli, dokładnie wymieszać i przelać do małej miseczki. Całość podawać na jednym talerzu.
Komentarze (0)