Pulpety z dynią, batatami i papryką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 972
Składniki:
- 600 g miąższu z dyni
- 2 bataty
- 2 łyżki masła
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- Na pulpety:
- 600 g mielonego mięsa wieprzowego
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 l bulionu warzywnego
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w kostkę. Bataty przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu bataty odcedzić, obrać ze skóry i pokroić je w dużą kostkę. Miąższ z dyni również pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowane wcześniej pokrojone bataty, miąższ z dyni i czerwoną paprykę. Składniki te oprószyć szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować pulpety: mięso mielone przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i dodać do mięsa w misce. Wsypać do tego bułkę tartą, mielone nasiona kolendry, szczyptę soli oraz pieprzu i wbić do tego jajko. Całość dobrze wymieszać, po czym uformować z tego ręcznie małe kulki, przełożyć je na rozgrzany olej na patelni i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Następnie ściągnąć je z patelni, przełożyć do rondla, zalać je bulionem warzywnym i zagotować. Po zagotowaniu wyciągnąć z bulionu i dodać do warzyw na talerzu.
Przygotować pulpety: mięso mielone przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i dodać do mięsa w misce. Wsypać do tego bułkę tartą, mielone nasiona kolendry, szczyptę soli oraz pieprzu i wbić do tego jajko. Całość dobrze wymieszać, po czym uformować z tego ręcznie małe kulki, przełożyć je na rozgrzany olej na patelni i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Następnie ściągnąć je z patelni, przełożyć do rondla, zalać je bulionem warzywnym i zagotować. Po zagotowaniu wyciągnąć z bulionu i dodać do warzyw na talerzu.
Komentarze (0)