Pulpety z dynią, batatami i papryką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 972
Pulpety z dynią, batatami i papryką
fot. Arzamasova (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g miąższu z dyni
  • 2 bataty
  • 2 łyżki masła
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • Na pulpety:
  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w kostkę. Bataty przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu bataty odcedzić, obrać ze skóry i pokroić je w dużą kostkę. Miąższ z dyni również pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowane wcześniej pokrojone bataty, miąższ z dyni i czerwoną paprykę. Składniki te oprószyć szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.

Przygotować pulpety: mięso mielone przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i dodać do mięsa w misce. Wsypać do tego bułkę tartą, mielone nasiona kolendry, szczyptę soli oraz pieprzu i wbić do tego jajko. Całość dobrze wymieszać, po czym uformować z tego ręcznie małe kulki, przełożyć je na rozgrzany olej na patelni i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Następnie ściągnąć je z patelni, przełożyć do rondla, zalać je bulionem warzywnym i zagotować. Po zagotowaniu wyciągnąć z bulionu i dodać do warzyw na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów