Zapiekanka warzywna z makaronem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2970
Zapiekanka warzywna z makaronem
fot. Nadianb (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g makaronu świderki
  • 100 g startego sera Gouda
  • 2 brokuły
  • 2 kalafiory
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka suszonych liści kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić i pokroić w cienkie plastry. Brokuły oraz kalafiory pokroić w różyczki, przełożyć je do osobnych rondli, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brokuły z kalafiorami odcedzić i przełożyć razem z marchewką do brytfanki.

Makaron wrzucić do kolejnego rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i dodać go do warzyw w brytfance. Całość posypać startym serem Gouda, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszoną natką kolendry i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C.

Wszystko piec do chwili, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów