
Zapiekanka warzywna z makaronem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3906

Składniki:
- 400 g makaronu świderki
- 100 g startego sera Gouda
- 2 brokuły
- 2 kalafiory
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka suszonych liści kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić i pokroić w cienkie plastry. Brokuły oraz kalafiory pokroić w różyczki, przełożyć je do osobnych rondli, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brokuły z kalafiorami odcedzić i przełożyć razem z marchewką do brytfanki.
Makaron wrzucić do kolejnego rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i dodać go do warzyw w brytfance. Całość posypać startym serem Gouda, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszoną natką kolendry i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C.
Wszystko piec do chwili, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Makaron wrzucić do kolejnego rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i dodać go do warzyw w brytfance. Całość posypać startym serem Gouda, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszoną natką kolendry i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C.
Wszystko piec do chwili, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)