Solanka (zupa)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2443
Składniki:
- 250 g surowej szynki wieprzowej
- 200 g karkówki wołowej
- 3 kiszone ogórki
- 2 łyżki oleju
- 2 parówki cielęce
- 2 plastry cytryny
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna pieprzu czarnego
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 1 łyżka zielonych oliwek w zalewie
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka kaparów w zalewie
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 szklanka wody z kiszonych ogórków
- natka zielonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Seler pokroić na kawałki. Oliwki oraz kapary osączyć z zalewy. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Mięso wołowe i wieprzowe pokroić na małe kawałki. Parówki pokroić na połówki. Cebulę obrać ze skory, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić. Następnie wlać do tego bulion warzywny, wodę z kiszonych ogórków, dodać pokrojony seler, pokrojone ogórki kiszone, osączone z zalewy kapary i oliwki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, pokrojone parówki i wlać koncentrat pomidorowy, Całość doprawić do smaku przyprawami i dokładnie wymieszać. Gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa, po czym wszystko ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Gotowa zupę posypać pokrojoną drobno kolendrą, dodać kwaśną śmietanę i udekorować plastrem cytryny.
Komentarze (0)