Zupa porowa z miso

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1760
Zupa porowa z miso
fot. jetalone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki jasnej pasty miso
  • 3 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duży por
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Por pokroić w cienką słomkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony wcześniej por, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć go na średnim do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć go z ognia i wyłożyć na talerz. Bulion przelać do rondla, dodać do niego pastę miso, pokrojoną marchew, wlać sos sojowy, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać na talerz z usmażonym porem i wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów