Zupa porowa z miso
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1960
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki jasnej pasty miso
- 3 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 duży por
- 1 marchewka
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Por pokroić w cienką słomkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony wcześniej por, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć go na średnim do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć go z ognia i wyłożyć na talerz. Bulion przelać do rondla, dodać do niego pastę miso, pokrojoną marchew, wlać sos sojowy, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać na talerz z usmażonym porem i wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)