Papryka z ryżem, szpinakiem i karczochami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2136
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 2 karczochy
- 2 liście sałaty do dekoracji
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- pęczek szpinaku
- pęczek szczypiorku
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz. Paprykę pozbawić nasion i wydrążyć środki. Karczochy zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić na drobne kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony na kawałki szpinak, szczypiorek i ugotowane wcześniej karczochy. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do odparowanego ryżu. Następnie dodać do tego musztardę Dijon, ponownie wymieszać i napełnić wydrążone papryki. Całość podawać razem z sałatą na talerzu.
Komentarze (0)